Istorijat - Borik 2023

Turnir u malom fudbalu

Odmah je „Borik“ otvorio vrata rukometašima, košarkašicama, bokserima, odbojkašima… a onda i ljubiteljima malog fudbala. On je imao sve više svojih pristalica, sve je više privlačio armiju igrača.

Samo godinu i po dana pošto je Sportska dvorana „Borik“ otvorila svoje dveri, rodila se ideja da se organizuje turnir u malom fudbalu. Inicijatori toga bili su radnici dvorane Momo Joksimović, Boško Stanišljević i Dušan Crnogorac, koji su za svoju akciju imali svesrdnu podršku direktora Milana Prleta Tošića.

– Željeli smo da razbijemo zimsku monotoniju – sjeća se Momo Joksimović, glavni inicijator da „Borik“ bude organizator turnira u malom fudbalu. – U to vrijeme aktivni fudbaleri su bili na odmoru, a navijači su čekali proljećni start pa da mogu gledati utakmice. Kako bi Banja Luka i u zimske dane fudbalski živjela, odlučili smo da organizujemo turnir.

U propozicijama koje je uradio Momo Joksimović naznačeni su osnovni ciljevi i zadaci turnira.

„… da se u sportskom i rekreativnom smislu pruži mogućnost svakom radnom čovjeku Banje Luke, ljubitelju fudbala, da svojim ličnim učešćem, kao igrača ili kao gledaoca učestvuje u Novogodišnjem turniru Sportske dvorane ‘Borik’. … pružajući mogućnosti svakom građaninu da u Sportskoj dvorani ‘Borik’ nađe svoj rekreativni smisao i zabavu, ispunjavamo dio svoje dužnosti i obaveze prema društvenoj zajednici …
… želja nam je da svi učesnici svojim zalaganjem, sportskim i fer odnosom doprinesu uspjehu ovog turnira i tako omoguće da on postane naša tradicionalna priredba i novogodišnje slavlje.“

Krajem 1975. godine počeo je premijerni turnir u malom fudbalu na kojem su se prijavile 92 ekipe, a završen je u idućoj godini. Prvi pobjednik postao je banjolučki Naprijed.
Od tada pa sve do danas, sa izuzetkom 1993. godine zbog ratnih dešavanja, turnir se redovno održava. Do 2015. godine uz ime „Borik“ mijenjala se godina održavanja, da bi 2015. dobio generalnog sponzora, pa se od tad zove „Borik Nektar“.

Turnir u „Boriku“, tu dileme nema, postao je tradicija, ali i fudbalski simbol Banje Luke.